Menü

Biography

Scroll
EN DE HU

Halász Péter az egyik legsokoldalúbb magyar karmester, aki egyaránt aktív opera- és koncertdirigensként. Az elmúlt években számos operapremier fűződött a nevéhez, amelyeket mind a magyar, mind a nemzetközi sajtó egyhangúan dicsért, kiemelten méltatva a dirigens tüzességét, valamint precíz és analitikus próbamunkáját. Repertoárjának központi helyét a bécsi klasszika és a német romantika foglalja el, különös tekintettel Mozart, Wagner és R.Strauss műveire, ugyanakkor számos alkalommal vezényli az olasz repertoárt, valamint kortárs zenei produkciókat és barokk darabokat eredeti hangszereken.

A Magyar Állami Operaház főzeneigazgatójaként (2013-2016) Halász Péter számos sikeres premiert vezényelt. Verdi Falstaff"-ja nyitotta a sort, a szerző 200. születésnapja alkalmából. Az “Árnyék nélküli asszony” premierjével nagy adósságot törlesztett a budapesti Operaház, mivel R. Strauss egyik fő műve először hangzott el Magyarországon. Az előadás óriási közönség- és kritikai siker volt, és azóta is az Operaház egyik legfontosabb produkciója. Mozart: “Cosí fan tutte” -ját az Oscar díjas filmrendezővel, Jiri Menzellel közösen mutatták be, a legtehetségesebb ifjú magyar szólistákkal a főbb szerepekben. Ezt követte Weber: “A bűvös vadász” c. operája. A 2015-ös “A Rajna kincsé” -vel egy teljesen új Wagner: “A Niebelung gyűrűje” ciklus vette kezdetét, amely 2016-ban “A Walkür” -rel és 17-ben a “Siegfried” -del folytatódott, olyan világsztárok közreműködésével, mint Linda Watson, Tomasz Konyeczny és Egils Silins. Thomas Adés a “Vihar” című művének kelet-európai ősbemutatójával először hangzott el napjaink egyik legfontosabb zeneszerzőjének színpadi műve Magyarországon.

Halász Péter 2010-ben Rossini: “A sevilliai borbély” című operájával debütált Fischer Ádám meghívására Budapesten. Azóta rendszeresen vezényli a ház repertoárelőadásait is. Dirigálta többek közt Verdi: “Rigoletto” -ját (Ambrogio Maestrivel a címszerepben), “Nabucco” -ját, valamint “Traviata” -ját; Puccini: “Turandot” -ját, “Pillangókisasszony” -át, “Bohémélet” -ét, Mozart: “Don Giovanni” -ját és a “Figaro Házasságá” -t valamint J. Strauss: “A Denevér” -jét.

Az Operaház főzeneigazgatójaként számos koncertet is vezényelt. Ezek közül kiemelkedik Verdi: “Requiem”-jének (Anja Kampéval és Komlósi Ildikóval a szólisták közt) és Beethoven: 9. Szimfóniájának előadása. 2016-ban Halász Péter dirigálta Plácido Domingo gálakoncertjét, amelyen a mester első alkalommal lépett fel az budapesti Operaház színpadán.

Emellett olyan világhírű énekesek gálakoncertjeit is vezényelte, mint Angela Gheorghiu, Vesselina Kassarova, Piotr Beczala és Feruccio Furlanetto.

2017-ben Halász Pétert a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.

Halász Péter Budapesten született és szülővárosában folytatott zongora és zeneszerzői tanulmányai után a Bécsi Zeneművészeti Egyetem karmester szakán diplomázott Leopold Hager tanítványaként. A Bécsben töltött évek a mai napig meghatározzák zenei ízlését és esztétikáját. Ezek után Luzernben Bernard Haitink tanítványa volt. Rendkívül nagy hatással volt rá Fischer Ádám, akivel a közös munkája a kismartoni Haydn Fesztiválon kezdődött asszisztensként, és kapcsolatuk azóta is tart.

Tanulmányai után Halász Péter a Zürichi Operaház operastúdiójának tagjaként korrepetált fiatal énekeseket. Ezután a Mainzi Állami Színházhoz szerződött karmesterként, ahol több, mint tizenöt különböző produkciót vezényelt.

2011-től két évadon át az Aacheni Operaház és Szimfonikus Zenekar helyettes főzeneigazgatójaként dolgozott. Itt is számos premier fűződik a nevéhez: Salvatore Sciarrino: “Superflumina”, Rossini: “Hamupipőke”, J. Strauss: “A denevér”, Poulenc: “Az emberi hang” /Monteverdi: “Tankréd és Klorinda párviadala”, Verdi: “Az álarcosbál”. Aachenben az “Ariodante” és az “Alcina” premierjeivel elkezdett egy Händel ciklust eredeti hangszereken. Ezenkívül Bizet: “Carmen” -jának, Humperdinck: “Jancsi és Juliska” -jának, Verdi: “Simon Boccanegra” -jának előadásait is dirigálta. A “Trisztán és Izolda” aacheni előadásával debütált Wagner- karmesterként.

2015-ben meghívást kapott a Hamburgi Állami Operaháztól, ahol Puccini: “Manon Lescaut” -jával debütált. Ezenkívül számos más német operaházban dirigált vendégként: Baadisches Staatstheater Karlsruhe (Wagner: “A rajna kincse”), Staatstheater Kassel (Puccini: “Bohémélet”), Saarlaendisches Staatstheater (Puccini: “Bohémélet”), Musiktheater im Revier Gelsenkirchen (Saint Seans: “Sámson és Dalila”), Staatstheater Braunschweig (Puccini: “A Pillangókisasszony”).

Kocsis Zoltán személyes meghívására Holst: “A bolygók” c. művével mutatkozott be a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén. A Nürnbergi Állami Zenekarral egy magyar programot vezényelt Tzimon Bartoval szólistaként. A Nordwestdeutsche Philharmonie-val Rahmanyinov: 3. Zongoraversenyét adta elő Lahav Shani szólójával. Ezenkívül vezényelte koncerten a Budapesti Fiharmóniai Társaság Zenekarát, a MÁV Szimfonikus Zenekart, a Mainzi Állami Zenekart, az Aacheni Szimfonikus Zenekart, valamint a bécsi ORF Zenekart.

2018/19-es tervek közt szerepel egy turné a Magyar Állami Operaházzal, ahol Puccini: “Tosca”-ját dirigálja koncertszerűen, valamint az Operaház vendégjátéka a Deutsche Oper Berlin-ben az “Árnyék nélküli asszony”-nyal. 2019 áprilisában Eötvös Péter meghívására az Eötvös Alapítvány által rendezett nemzetközi karmesterkurzus keretében fog tanítani.

Oldal tetejére